Svenskarna lånar mer

lån till hus, renoveringAllt fler svenskar överväger att ta lån till olika saker, det kan vara till att från renovering, motorcykel och bil till bostad. Och samtidigt så lånas det allt mer i Sverige.  

I Sverige är folk duktiga på att ta lån, detta trots höjda räntor och amorteringskrav. Men hur ska man tänka om man vill ta ett lån?

Olika typer av lån

Det finns massor av olika lån man kan ta och beroende på vad man ämnar använda pengarna till kan man också välja lån. Är det en mindre summor som behövs, exempelvis till betalning av en resa, kan man enkelt ta snabblån hos FlexLimit. Men är det större summor som behövs så kan det vara smart att vända sig till sin bank. Och de typer av lån som ökar mest är de som görs för att genomföra en renovering, en semesterresa, till köp av en bil eller en motorcykel. Tydligast är ökningen för renovering av bostad, skriver Dagens Industri. Tidigare var det lån för semestrar som var mest vanligt förekommande. En anledning till det den ökade viljan till att låna skulle kunna vara det låga ränteläget, men också amorteringskravet eftersom man nu har bättre koll på vad det kommer att kosta att ett lån.

Högre bostadspriser

Svenskarna lånar också allt mer. Att bostadspriserna bara blir högre och högre verkar inte röra lånesugna i ryggen om man jämför med hur mycket lån till hushåll faktiskt ökat, skriver Expressen. I slutet av 2015 hade landets befolkning lånat för 3,300 miljarder kronor under året, vilket förväntas har höjts under 2016. Men det återstår ännu att se. Svenskarna vilja till investering kanske har med försäljningsläget att göra, eftersom bostäder fortsätter att stiga i pris. Man vill köpa något som är dyrt, eller så vill man investera i att renovera, så att man kan sälja bostaden ännu dyrare. 

Som känt blev bolånetagare tvungna att amortera på lån från och med maj, något som inte verkar ha påverkat marknaden avsevärt. Här förklarat Pingis Hadenius hur hon tror att detta påverkar bostadsmarknaden.