Så röstade Göteborg

Flygfoto över Göteborg

Nyligen presenterades siffrorna från Valmyndigheten över hur de olika delarna i Göteborg röstade i riksdagsvalet 2010. För den som intresserar sig för politik och Göteborg är det mycket intressant läsning. Göteborg är sedan gammalt en sossestad, men det gäller inte alla områden. Allra mest sticker troligen skärgården ut. Vi människor har en tendens att rösta på våra släktingar, och Utbult är en stor släkt i den södra skärgården. Släkten omfattar bland annat sångaren och KD-politikern Roland Utbult, så därför är det kanske inte så konstigt att Kristdemokraterna fick mer än fyra av tio röster i valdistriktet Donsö och Vrångö. Frikyrkorna är dessutom starka i detta område, det har de varit i drygt ett sekel.

Personfaktorn är ofta viktig i politiken, men på olika sätt. I det område där Sverigedemokraterna fick flest röster är de också mest aktiva. Kanske är det också därför som Centerpartiet fick flest röster i Norra Guldheden, ett område som traditionellt sett har haft en hög andel folkpartister. Det har området fortfarande: det var ännu 2010 fler i området som röstade på FP än på KD.

Fördelningen per stadsdel

Historiskt sett har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet varit starka i arbetarområden. Detta är i viss mån fortfarande sant. S fick högst siffror i Bergsjön, där det bor många arbetare som arbetar på exempelvis Volvo. Vänsterpartiet är starkast i den gamla arbetarstadsdelen Majorna, där en inflyttning av akademiker dock har skett. Akademikerna har dock i stor utsträckning samma politiska ideologi som de som bodde där tidigare, med ett viktigt undantag. Miljöpartiet har seglat upp i Majorna, på samma sätt som de gjort i områdena Midsommarkransen och Aspudden i Stockholm. Det rör sig om ett område som byggdes kring förra sekelskiftet, och där det länge mest bodde arbetare. Med tiden har dock även människor med annan socioekonomisk status sökt sig till området, och detta har haft en viss effekt på valresultatet.
Siffrorna per parti ser ut så här:

  • Centerpartiet: Norra Guldheden, Centrum, 9,35 procent.
  • Folkpartiet: Norra Guldheden, Centrum, 14,35 procent.
  • Kristdemokraterna: Donsö och Vrångö, Södra Skärgården, 41,13 procent.
  • Miljöpartiet: Silverkällan, Majorna, 25,75 procent.
  • Moderaterna: Trollåsen, Askim, 64,72 procent.
  • Socialdemokraterna: Östra Bergsjön, Bergsjön, 70,05 procent.
  • Sverigedemokraterna: Södra Rannebergen, Gunnared: 14,32 procent.
  • Vänsterpartiet: Mariaplan, Majorna: 23,91 procent.