PVC fönster och bra klimatråd för Göteborgare

Vill du se till att spara energi och kanske framförallt värme samt el hemma? Då kan du isolera, skaffa bättre fönster och följa en radda energiråd. Det gör att du minskar din förbrukning av el.

 

Bor du i Västsverige och vill spara energi hemma, samtidigt som du vill slippa underhåll? Då är det bra att veta att det finns underhållsfria Pvc fönster i Göteborg att införskaffa och montera. Det sparar inte bara en massa energi i form av värme, du slipper underhållet som krävs på andra fönster. Dessa fönster klarar yttre påverkan från regn, sol, fukt, salt, hav, vind och röta väl.

Spara energi hemmavid med dessa tips

Det finns många sätt att spara energi på, hemma såväl som på jobbet. Några bra tips finns i här på Energimyndigheten:

 

  • Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.
  • Nya tätningslister runt fönster och dörrar.
  • Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.
  • Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.
  • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
  • Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
  • Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
  • Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.

 

Gå in på Energimyndigheten och klicka runt för fler goda tips och råd eller läs om denna bok.

 

Fler smarta elråd

I tidningen Hela Gotland går det att läsa om hur en familj sett till att kontrollera elförbrukningen in i minsta detalj. Bland annat genom Internet of Things. Det vill säga att elapparater har en internetanslutning genom WiFi och kan prata med varandra och se till att spara el när de inte används. Sedan har även familjen sett till att isolera och ta bort köldbryggor under fönster och golv för att minska värmetapp och istället behålla värmen inomhus. De har sett till att installera golvvärme därför att denna typ av uppvärmning inte bara är behagligare än element, dessa är även mer efffektiva och tillsammans med uppvärmningsmetoden bergvärme är det särskilt effektivt. De tipsar om att man ska ersätta gamla frysar mot ny, eftersom de gamla inte bara är sämre generellt, de drar även mycket mer el än de nya. Och för en dryg hundralapp kan vem som helst köpa en energimätare som talar om vad förbrukningen av el ju ligger på, vilket är en skyldighet hos villaägare. Se även till att byta ut gammal belysning mot sådan som drar lite el, en 6 watt led-lampa som ersätter en 50 watt halogenlampa sparar till exempel hela 90 procent energi. Det är en ganska stor skillnad menar man. Läs mer om detta i denna artikel här.