Nytt sms-system i Göteborg

en mobiltelefonFrån och med den 1 februari 2013 kommer ett nytt system i Västtrafik för sms-biljetter. Tanken är att man ska registrera sig innan man köper biljetten med hjälp av telefonen. Det har kommit en hel del kritik angående hur mycket detta ställer till för resenärerna, men på grund av nya regler 2010 från EU så måste det införas. Betaltjänstlagen som kom redan 2010 har stramare tyglar om hur mobiloperatörerna får fakturera för mobilköp som görs. I dessa köp är en stor del sms-köp.

Inte bara Västtrafik har fått ändra hur köpen ska gå till och denna förändring gäller för alla köp som görs via telefonen. Appar drabbas inte på samma sätt då man ofta skriver upp sitt kreditkort på sitt konto via Android eller iPhones Appstore.

Krångligt redan nu

Den 31 januari är det den sista dagen för när man får betala med mobilen och få en faktura där mobiloperatören dragit av kostnaden. Varför det just vart den 1 februari som datum för övergången har mobiloperatörerna sagt berott på EU:s direktiv. Detta slår dock finansinspektionen ifrån sig och säger att det helt varit ett beslut från mobiloperatörerna som sköter faktureringen.

Rapporter kommer redan nu att resenärerna har svårigheter att använda sig av den app som står inom EU:s regler; Wywallets. Kommentarsfälten för appen är helt klart kritiska och har ifrågasatt den integritet som den borde värna om. Inom en vecka kommer övergången att ske och innan dess måste både Västtrafik och SL lösa de problem som finns. SL har dock valt att gå en annan väg och göra en annan lösning som ska fungera bättre. Fördelen med att använda en app är att det inte kommer en faktura på posten som man inte har råd med, istället är tanken att med registreringen så ska man kunna betala med kort, dock går det även att välja faktura.