Nej till öppna kontorslandskap

Jag trivs bäst i öppna landskap är en låttext vi alla känner igen. Men när det kommer till öppna kontorslandskap som varit så populärt verkar vinden ha vänt och vi vill stänga in oss.

“När man hör någon prata i bakgrunden störs man och tappar koncentrationen. Vi har sett att arbetsförmågan faller med mellan två och tio procent.”(läs mer)

ja, det kan vara många som tror att de presterar bättre och att det blir en mer öppen och trygg arbetsplats. Visst är det så att det kan vara så att de öppna landskapen kan ge färre konflikter, men många forskare hävdar nu att vi blir mer sjuka samt att det blir en ökad stress då vi konstant måste ta in ljud från olika håll som man annars kan stänga ute.

Äta och ha kvar kakan

Som tur är finns det många snygga lösningar och kontorsmöbler som både avskärmar och även skapar bra konferensrum där man kan stänga in sig. Skärmväggar är utmärkt om man vill ha kvar öppenheten men ändå tala lite mer privat, och för att få in ljus till konferensrum kan man satsa på glasväggar. Ja, det finns många lösningar om man tänker till. Lösningar som gör alla individer glada på jobbet och som minskar stressen och ökar produktiviteten. Vad som är viktigt är dock att tänka att alla kontor och arbetsplatser är unika så mycket handlar om att man ska finna den bästa lösningen och utgå från de anställa och vad de tycker och tänker. Bara då kan man gå i mål som en vinnare.