Myterna om din privatekonomi

Våra pengar ska vi hålla hårt om. Ändå är de flesta otroligt bra på att sätta sprätt på dem. Nu har SvD tagit fram sju myter som vi bör hoppa över för att få bättre hand med våra pengar.

ekonomi pengar lån skuld spara spargrisDagen då lönen trillar in är en dag av glädje för de flesta människor. Men, det gäller att ta hand om sina pengar och vårda dem, detta oavsett om man är fattig eller rik, för ingen vill väl vara dum? Vi har tidigare skrivit om vikten att ha en bra buffert, vilket är den bästa av alla grunder. Men när det kommer till att ha en väl fungerande ekonomi är det viktigt att inte gå på miner samt att slå hål på de myter som cirkulerar.

De sju myterna

“Du förbinder dig att låna ut dina pengar till banken under en viss tid. Förstås ska du ha betalt för besväret. Men en titt på jämförelsesajten Compricer visar att Blue Step Finans just nu ger bäst rörlig ränta – 1,05 procent. Binder vi pengarna i sex månader på ett konto där förtida inlösen inte är möjlig så belönas vi med – inget alls.”

Citatet kommer från SvD artikeln och slår hål på myten om att man får högre sparränta om man binder pengar. Andra myter du kan läsa om är att man tror att man har tryggare pengar i korta räntefonder, att man måste gå i pension vid 65, att man måste amortera, att den stora banken är “din bank”: Människor har fler valmöjligheter nu och det gäller att man lär sig vart man ska leta för att ta tag i sin ekonomi. Kanske bör vi plocka fram spargrisen?