Mycket lån i Göteborg

“Göteborgskor betalar höga räntor” är rubriken på en artikel från Göteborgs Posten och menar på att kvinnorna i Göteborg och Västra Götalands län betalar ungefär 14 procent högre räntekostnader för sina konsumtions lån männen. Advisa som har gjort undersökningen säger så här om saken:

– Varför det är så här är en fråga man måste ställa till bankerna. En hypotes är att det beror på att kvinnor har lägre lön och därmed anses ha mindre pengar att betala sina skulder för. Syftet med vår undersökning är att skapa en debatt, som gör att bankerna måste förklara sig. Det är tråkigt att det måste vara så här, säger Philip Berman, sakkunnig på Advisa.

Man tror också att anledningen till att kvinnornas ränta är högre kan handla om det faktum att kvinnor lånar mer till på kreditkort och avbetalning, medan männen tar större lån. Oavsett varför så är det en skam att kvinnorna ska betala mer ränta, det är ingenting som ska ha med kön att göra. Sen är den här artikeln också baserad på konsumtionslån, och det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på bolån och konsumtionslån. Nu har det (vad vi vet) inte gjorts någon undersökning vad gäller bostadslån, men förhoppningsvis är inte skillnaden på räntor markant där. Sen är det ju annorlunda med bostadslån också eftersom du kan omförhandla befintliga lån och hitta bättre räntor där – vilket inte är lika lätt med konsumtionslån. Det kan vara svårt att hänga med i svängarna vad gäller alla lån, men det är också intressant. I en annan artikel här har man skrivit om var bolånen i Göteborg är högst. Det visar sig att Norra Älvstranden också utmärker sig på var man har högst lån – vilket man kanske inte riktigt trodde från första början.