Miljömedveten konsumtion

En växande trend är att byta eller skänka bort saker på nätet, vilket de senaste åren utvecklats till något av en folkrörelse. Människor byter sina saker med varandra istället för att slänga dem, och den riktigt generösa ger bort sina ägodelar utan att kräva något i utbyte. Det man gör sig av med kan vara allt ifrån kläder och möbler, till kattungar och hemkokat äppelmos. www.fyndtorget.se är en begagnatsida där du kan både hitta och sälja det allra mesta. Trenden är både miljövänlig och snäll mot plånboken, och ligger helt rätt i tiden. Många är trötta på det konsumistiska samhället, där man hela tiden skaffar nya saker och slänger de gamla. Att köpa och sälja begagnat handlar om medveten konsumtion, och att ta till vara på jordens resurser. Man minskar helt enkelt den energianvändning det tar att nyproducera genom att köpa begagnat; hela 97 % av den energi som går åt till att göra nya kläder går att spara in. Det går i genomsnitt åt 8 000 liter vatten och 2,7 kilo kemikalier för att tillverka ett kilo kläder, vilket motsvarar ungefär tre plagg.

Kombinera miljö och mode

Jessica Andréason på Naturskyddsföreningen menar att det kan vara bra att välja miljösmarta, ekologiska plagg om vi verkligen vill köpa nytt. Hon fortsätter:

Men det bästa sättet att kombinera mode och miljö är ändå att köpa second hand. Ge plaggen nytt liv och låt dem leva vidare i någon annans garderob i morgon!

Jessica Andréasons tips är väl värda att ha i bakhuvudet. Om du inte vill förnya garderoben kan det begagnattrenden åtminstone vara ett sätt att få lite extra slantar i plånboken.