Går att få lånelöfte trots betalningsanmärkning

Om man har en betalningsanmärkning så kan det sätta käppar i hjulen för mycket. Du kan få svårt att skaffa bostad och göra andra saker som är livsviktiga. Men som tur är finns det aktörer på marknaden som ger lånelöfte trots detta. Vad är en betalningsanmärkning? 

När man hör ordet betalningsanmärkning är det många som ryggar tillbaka. Det är inget som man vill råka ut för. Men en betalningsanmärkning i sig är egentligen bara en uppgift om dig hos en kreditupplysare och behöver inte säga så mycket om dig och din ekonomi.

Låna pengar och skaffa bostad

Tyvärr är det så att de flesta låntagare inte lånar ut pengar till den som har en betalningsanmärkning. Men det finns glimtar i ljuset. Ansök om lånelöfte hos Bluestep, där har du en lånemöjlighet när andra banker säger nej.

Hyresmarknaden sträng

Hyresmarknaden är sträng. Det kan till och med vara så att du behandlas olika av kommunala bolag beroende på vart du bor någonstans, skriver Sveriges Radio i en artikel. En som har problem med att finna bostad är Sandra som är 24 år. Hon har fast jobb och har lång kötid i bostadskön, men på grund av ett misstag med en räkning har hon lyckats få en betalningsanmärkning som hindrade henne från att få en bostad. Hon fick bo med sin mamma och pojkvän litet länge.

”Det var hemskt. Det förstörde mycket i min och min mammas relation. Vi har fått bygga upp relationen igen efteråt”, berättar hon till Metro.

Vad är en betalningsanmärkning?

Det är en anteckning hos en kreditupplysare som visar om en person eller ett företag har en skuld eller inte har betalat i tid och att fordringsägaren påbörjat process för att driva in skulden, skriver Datainspektionen. Är inte detsamma som att hamna hos Kronofogden.